Synopsis


DREAM BUSINESS

En pjäs om handeln med kroppar, själar och drömmar.

Urpremiär Orionteatern, okt. 2013.

Regi: Michaela Granit.

Antal skådespelare: 4 kvinnor, 3 män.

Pjäsen kan laddas ner från Drama Direkt »

Synopsis:

”I Erikssons land finns inga fula kläder, inga snuskiga friare …här hos Eriksson börjar paradiset NU och varar så länge du orkar stå på benen.”

Någonstans här och nu, mitt i vår civiliserade tillvaro, hamnar fyra unga kvinnor och två män på samma plats, drivna av drömmen om att allt är möjligt bara du har något att sälja.

Trots rollfigurernas extrema öde berör frågorna i pjäsen oss alla: Vad händer när allt är till salu, även våra tankar, känslor och drömmar? Hur överlever vi i en omänsklig situation som långsamt förvandlas till vardag? Och vad händer med oss som människor, när vi slutar reagera på det omänskliga som pågår omkring oss?



VI FALLER INTE!


En helaftonspjäs
Urpremiär Judiska teatern, mars 2004.
Regi: Michaela Granit

Antal skådespelare: 2 kvinnor, 2 män

Synopsis:

”Om det ändå kunde hända något.

Någon liten katastrof.

Bara så man fick koppla av en stund.”

Vad händer när vi kan manipulera våra kroppar och vår fysiska existens, men på vägen kanske förlorar våra själar utan att ens veta vad vi har förlorat?

I Vi faller inte försöker fyra vilsna människor klara av att leva i samtiden. När föreställningarna om självförverkligandet spräcker drömmen om kärleksgemenskapen, hägrar den uråldriga lösningen: Det helande Barnet.

Men hur skaffar en modern kvinna barn med en kärlekstörstande man utan att kroppen deformeras och hennes dyrbara tid tas i anspråk? I sin desperation tar hon hjälp av en gränslös forskares kunskap om tidens tekniska möjligheter och låter hans fru bära hennes barn. Men det som börjar som ett till synes rationellt projekt, sätter oanade krafter i rörelse. Var ska de fyra göra av sina pinsamt gammaldags känslor som stinker av svartsjuka och osar av föråldrat revirbegär?

Via personernas allt mer surrealistiska upplevelse av sig själva och varandra speglar Vi faller inte en tid där det mänskliga har börjat uppfattas som en svaghet och där en framtid befolkad av rationella, felfria människor, ruvar som en tickande bomb.


RED HOT BLUES


Ungdomspjäs beställd av Regionteatern Blekinge Kronoberg.
Urpremiär februari 2003
Regi: Anette Norberg

Antal skådespelare: 2 män, 1 kvinna
samt en gitarrist och bluessångare

Synopsis:

”Vi vet båda två vad du törstar efter.

Mörkrött. Ursinnigt. Hett.”

Är kärleken förgäves eller går det att göra det onda ogjort?
Adam och Fideli vaknar upp efter en vild fest, mitt ute i ingenstans.

Fidelis mörbultade kropp är en brutal påminnelse om den gängvåldtäkt hon blev utsatt för under natten av Adam och hans kompisar. Hon ställer Adam till svars. Men han väjer undan för hennes anklagelser. Det enda han vill veta är hur han kan ta sig hem från den här ödsliga platsen. Den gemytlige luffaren Ängel kommer till deras hjälp. Men Ängel visar sig ha andra, mörkare, sidor i bagaget. Varför leder alla vägar Adam försöker ta, tillbaka till samma plats? Och varför vill Ängel uppmana Fideli att få upprättelse genom att hämnas?

RED HOT BLUES är en allegori om våld, kärlek och hämnd för ungdomar och unga vuxna. I ett ingenmansland, utanför verklighetens gråzoner, står den eviga kampen mellan ljusets och mörkrets krafter, inom och mellan människor. Kan Fideli och Adam finna en utväg ur återvändsgränden de hamnat i, via förståelse och försoning? Eller är hatet och hämnden det enda som återstår?

Robert Johnsons legendariska bluestoner följer skeendet och sjunger om sveket så att det svänger och om kärleken så att den gör ont.


SLAGG – SKÄRVOR UR 1900-TALET


Ett beställningsverk för Dalateatern
Premiär maj 2001 på Faluns gamla regemente.
Regi: Barbro Enberg

Synopsis:

’Slagg’ är en pjäs som vuxit fram ur vårt behov att förstå varför det blev som det blev. Var kommer vi ifrån och vart är vi på väg? Fyra generationers öden väver ett nät som sträcker sig från början av vårt sekel till idag. Här finns Maj som rymmer från smeden för att föda sitt enda barn. Albertine, som drömmer om att få se vad som finns bortom trädtopparna. Ivar, tågkonduktören med författardrömmar som vill veta sanningen om sin härkomst. Och som spindeln i nätet hamnar Jakob, en man i sina bästa år som lever i Sverige i början på 2000-talet. Vad har alla de andras berättelser med honom att göra? Varför har han kommit till den här avfolkade platsen? Och vad är det han får reda på genom att lägga ihop alla pusselbitar?


VIA DOLORES

Ett monodrama skrivet för Michaela Granit, Teater Bouffons, regi: Judit Hollander 
Urpremiär Teater Plaza 1992

Antal skådespelare: 1 kvinna

Synopsis:

”Vad säger du, Dolores?

Om jag tände eld på det här?

Först skulle jag börja brinna.

Sedan skulle lågorna smyga sig uppåt…

Nafsa dig i benen…”

Dolores, en framgångsrik smärtforskare, med en egen teori om vad smärta är och om människans möjligheter att bemästra den med sin vilja, går ner i källaren för att leta efter sin sorgklänning. Det är hennes systers, Felicias, dödsdag och Dolores har bråttom till minnesstunden. Men Dolores vill till varje pris hålla ifrån sig minnet av den döda systern och blir kvar i källaren. Långsamt drivs hon allt närmare det ofrånkomliga mötet med sin egen förträngda sorg och smärta. Via Dolores är en nedstigningsberättelse om en kvinna av idag, med den sumeriska myten om Inanna som klangbotten. Pjäsen gestaltar en inre resa, som med vår tids språk skulle beskrivas som ett sorgearbete eller en depression. Något måste dö i Dolores för att något annat ska kunna födas. Livet återuppstår.


NAMN: SPIELREIN SABINA


Fritt efter Sabina Spielreins öde
En helaftonspjäs beställd av Stockholms Stadsteater

Urpremiär sept 2005
Regi: Michaela Granit

Antal skådespelare: 5 kvinnor, 3 män

Synopsis:

”Nummer åtta sju nio tre. Spielrein Sabina.

Född i Rostov vid Don artonhundraåttiofem.

Dotterdotter till en judisk profet. Hysterika.

Nära att dö av kärleken. Av egen kraft räddad 

och transformerad till psykoanalytiker.”

Liksom många andra, blev jag och regissören Michaela Granit starkt berörda av Sabina Spielreins öde. Den ryska judinnan som tidigt blev psykiskt sjuk, blev Carl Jungs första psykoanalytiska patient, tog sig ur sin sjukdom, utbildade sig till läkare och själv blev psykoanalytiker. Men vad vi framförallt ville, var att denna gång ställa Sabina själv och hennes strävan att bli en hel människa i centrum. Därför lät jag hennes eviga själ stiga ner i sitt eget drama och pjäsen Namn: Spielrein Sabina ta vid.

Ur mötet med Sabinas öde, stiger gestalter ur hennes förflutna under 1900-talets första hälft fram. Barndomens Ryssland blandar sig med ungdomsåren i Europa där hon hamnar hos C.G. Jung som svårt psykiskt sjuk, blir hans första patient och älskarinna, själv utbildar sig till psykoanalytiker och blir anhängare av Sigmund Freud. Gestalterna dubbleras, byter kön, ålder och identitet, smälter samman och klyvs som i ett drömspel. I en framhallucinerad verklighet lever hon sitt liv på nytt som i en självanalys, där insikter och självbedrägerier avlöser varandra.

Med hjälp av Eviga Sabina och en grupp på åtta (alt. sju) skådespelare som intar olika roller, gestaltas hennes liv mellan barndomen i Ryssland och hennes död 1942 då hon och hennes döttrar mördas av nazisterna.

Sabinas öde blir på många sätt en spelplats för tidens motsättningar vilket i texten bl.a. antyds med hjälp av tankar om rummet, rörelsen och musiken.

Tre instrumentalister (förslagsvis klarinett, dragspel och kontrabas) är tänkta att understryka dessa motsättningar genom att bilda en musikalisk klangvärld där Richard Wagners musik och den judiska folkmusiken är huvudingredienser.


SKRIFTESTOLEN


Libretto till en dansk opera fritt efter en novell av Christian Winther, 
beställd av Jyske opera, Århus.
Musik: Niels Marthinsen
Regi: Elisabeth Linton
Översättning till danska: Niels Marthinsen
Urpremiär: Århus, 2006
Gästspelade på Det Kongelige, Köpenhamn.
 

Valdes till Årets opera 2007 
och tilldelades det danska scenkonstpriset Reumert 2007 , Årets opera

Antal sångare: 4 kvinnor, 6 män
Kör
Orkester

Synopsis:

”Jag har lämnat allt för att sluta bli

och börja vara.

Jag har följt den röda skälvningen,

rysningen ur djupet.”

Operan Skriftestolen handlar om makt. Om samhällets makt över människorna, om en familjs makt över dess medlemmar, om mäns och kvinnors makt över varandra, om föräldrars makt över sina barn – men först och främst om maktens konsekvenser för kärleken.

Handlingen:

En engelsk kvinna, Gabi White, gifter sig med en spansk greve, Miguel, och väljer, för första gången i sitt liv kärleken framför självkontroll och karriär.

Gabi är märkt av sitt förflutna: Hennes far har förstört hennes barndom genom att ständigt bedra sin hustru och uppfostra Gabi till hänsynslös självtillräcklighet.

När Gabi anländer till Andalusien där Miguel bor med sin mor, visar det sig att äktenskapet bygger på falska förutsättningar: Miguel bedrar Gabi med en man, arkitekten Julian, som är ansvarig för renoveringen av katedralen. 

Miguel är fäst vid Gabi, men har i första hand gift sig med henne för att tillfredsställa sin mor. Gabi upptäcker detta, när hon via ett akustiskt fenomen i katedralen blir åhörare till Miguels bikt. De traditionsbevarande krafterna i byn, kyrkan och änkegrevinnan, befinner sig i kris eftersom Miguel inte intresserar sig för pengar och makt. Änkegrevinnan inser att Gabi har potential till att bli grevefamiljens nya överhuvud. Hon övertalar därför Gabi att stanna i Andalusien när hon vill fly hem till England. I stelfrusen desperation, mördar Gabi Miguels älskare och tar kontroll över sin man och situationen. De mörka sidor som har demoniserat hennes liv och som hon har försökt att bli kvitt, genom äktenskapet med Miguel, får genom mordet full kontroll över henne: Hon har gett upp kärleken.


NÄR JORDEN SJUNGER 

– saga för skådespelerska, orkester och publik

Uruppförande, Svenska Kammarorkestern, Örebro konserthus, 2004

Libretto: Kerstin Perski
Musik: Karin Rehnqvist
Regi: Ivan Ossoinak

”Snopet grabben!

Den lilla hjorten är borta. Utplånad. Död.

Jag är ett träd nu. En stum stam.

Fastvuxna rötter. Pansar av bark.”

Synopsis:

När jorden sjunger är ett verk för barn och familjepublik, komponerat 2004. Utgångspunkten var att göra ett stycke med härlig orkestermusik och spännande drama, där publiken också får medverka som kör. När det är som mest spännande ombeds de av skådespelerskan att hjälpa till med en ramsa och en enkel sång. Stycket är musikdramatiskt tänkt, så att skådespelerskan hela tiden gestaltar Dafne sceniskt.

Handling: 

När jorden sjunger är berättelsen om hjorten Dafne som förvandlas av sina känslor och blir först ett träd och sedan en människa. Inom henne finns rädslan, ilskan, sorgen och glädjen. Först när Dafne har upplevt och kan rymma dem alla, vågar hon utforska vad det betyder att vara människa. 


HUVUDSAKEN

Libretto: Kerstin Perski
Musik: Carin Bartosch Edström
Regi: Pontus Plaenge

Uruppförande: Vadstena slott, 2005

Antal sångare: 2 Kvinnor, 2 män

”Får inte komma för nära. Inte komma åt.

Något med magen. Skallen.

Allt går för långsamt. Och för snabbt.

Orden och tankarna. Benen och armarna.

Fast både-och, och alltihop!”

Huvudsaken är en opera som riktar sig till barn i mellanstadieåldern och deras vuxna. 

Librettot till Huvudsaken är inspirerat av Thomas Manns novell Utbytta huvuden. Det är en dråplig rysare om pubertetens identitetskris och febriga längtan efter förvandling. Vårt operadrama är också en hyllning till människans förmåga att ta sig igenom de våldsamma förändringar som växandet för med sig. Musiken förhåller sig både kärleksfullt och upproriskt till operans traditioner och konventioner.

Handling:

Hettan ligger tung över den lilla staden. För de bästa kompisarna Hans (tenor) och Peter (baryton) har sommarlovet just börjat. Framför dem ligger dagarna tomma och fulla av möjliga äventyr. Men allt är inte som det brukar vara. Peter är fylld av en ny oro som Hans inte känner igen. Stadens toka, Kasa (alt), som sägs äga dunkla, övernaturliga krafter verkar ha sina egna planer vad gäller pojkarnas sommar. Och när Peters uppmärksamhet dras till den nakenbadande flickan Iris (sopran), nere vid Gulddeltat, växer oron till en febrig längtan.

Vad ska Hans göra när hans bästa vän blir sjuk av spirande kärlek? Och vad ska Peter göra när han tror sig vara perfekt tillsammans med Hans, men en nolla i sig själv? I sin förvirring och desperation vänder pojkarna sig till Kasa. Hon kommer villigt till deras hjälp, men med konsekvenser som ingen hade kunnat ana. Hur ska någon av dem veta vem som är vem, när deras kroppar och huvuden inte längre tycks tillhöra samma person?

Operan är skriven för fyra sångare samt en kammarensemble med blås, stråk, slagverk och cembalo. 

Besättning: flöjt, oboe, klarinett (alt.basklarinett), horn, fagott (alt.kontrafagott), violin, altfiol, cello. Samtliga musiker spelar även ett slagverk. Dirigenten spelar cembalo


ÄRRET

Ett operadrama fritt efter ”En hunds hjärta” av Michail Bulgakov

Libretto: Kerstin Perski
Musik: Paula af Malmborg Ward
Regi: Nils Spangenberg


Uruppförande: Vadstenaakademien, Gamla teatern, Vadstena, 2004

Antal sångare: 4 kvinnor, 7 manliga

Synopsis:

”Sluta sluta röka sluta spotta mig!

Bad jag att få bli människa?

En hund var jag. Utsvulten. Frusen.”

Den berömda föryngringsexperten Professor Gudomlikov, plockar upp en hungrig och skadad byracka från gatan och byter ut hans storhjärna och testiklar mot en människas. Men istället för att få svar på sina vetenskapliga hypoteser tvingas han, tillsammans med sin beundrande assistent Ivan och sin skeptiska men ständigt lojala hushållerska Zina, inse att han har skapat ett monster. Hans moraliska dilemma blir inte bättre av att hans laboratorieprodukt visar sig vara ett begärligt byte för fastighetsägaren och affärsmannen Sjvonder Sjvindlarov. 

Med utgångspunkt i Bulgakovs kortroman ”En hunds hjärta”, sätter operadramat ”Ärret” upp skrattspegeln mot vår egen samtid. En tid där faran av att okritiskt utföra allt som den vetenskapliga utvecklingen möjliggör, utan tanke på vad som kan gå förlorat på vägen, är mer aktuell än någonsin.


VARGEN KOMMER

Originallibretto till en opera. 
Musik: Hans Gefors. 
Urpremiär Malmö Musikteater, 1997.
Regi: Lars Rudolfsson

Gästspel på Stockholmsoperan under Kulturhuvudstadsåret
Överföring till SVT 1, dec 1998.

DER WOLF KOMMT
Översättning till tyska av Eberhard Eyser
Uppförande Lübeckoperan, maj 2003

Antal sångare: 4 kvinnor, 4 män
Kör
Orkester

Synopsis:

”Vid hans sida var jag klädd i rustning.

För hans skull lyfte jag mitt svärd.

Nu snärjs jag i deras vädjande händer.

Böjda ryggar tvingar ner min blick.”

Vargen kommer som är fritt baserad på en verklig händelse, är ett opera-drama med mytiska undertoner, förankrat i vår och all tid. I centrum finns ett dilemma: vi ser det onda, men vad är det goda? Våldet trappas lätt upp. En man väljer att bli ond, stark och djärv för att slippa sin mänskliga skörhet och svaghet. Han gör det värsta tänkbara; tar barn som gisslan och hotar att spränga dem i luften. Omvärlden tvingas spela med. Jakten på vargen börjar. Här finns jägarna och bytet, offren och lockbetet. Alla dras med i jakten och väntar spänt på dess utgång. I hjärtat av detta tumult uppstår ett möte. Två människor går ur sina givna roller och berörs av varandra. Den enas desperata drömmar blir en spegel av den andras längtan. Mellan dem uppstår en värld där inget längre är vad det såg ut att vara. Allt är möjligt. Leken börjar och i lekens värld skymtar möjligheten till ett annat liv som vardagen döljer för oss. Men kan en kvinna som ensam förmådde tämja en varg, övertala en hämndlysten omvärld att lägga ner vapnen?


OPERATION KÄRLEKEN

Libretto: Kerstin Perski

Musik: Paula af Malmborg Ward

Inspirerat av material från tre åttondeklasser 99-00

Medverkande: 2 sångare (1 kvinna, 1 man), 2 skådespelare (1 kvinna, en man) samt 11 musiker

Synopsis

”Jaga poäng, jaga poäng.

Svettas du mest får du flest och får åka till Felicien.

Du är bäst! Och den som är bäst får stå bre’ve när morsan

Visar upp sig i te’ve med stämpeln GOD i pannan.”

Operation kärleken är ett musikdrama om glapp och hinder och svårigheten

att mötas. Det innehåller såväl talade partier som sångbara melodier, såväl

klassiska arior som rytmisk rap med trumkomp. Sångare som pratar, skådespelare som sjunger och musiker som agerar.

Handling: 
Rektor Gloria Glans har fått en strålande idé. Hennes elever ska ut i en veckas ”samhällstjänst” för att undsätta det översvämningsdrabbade landet Felicien. Hennes exalterade visioner stöter dock på patrull när de landar i verkligheten. 

Vem ska konfrontera hennes son, Viktor, när han rappar fram sina protester och frammanar familjekonflikter som hon absolut inte har tid med?

Vad ska hon göra med vaktmästare Rune som försjunker i filosofiska tankar istället för att arbeta? Och varför måste duktiga Sofia krångla just denna vecka?

Glappen blir till allt större hinder som leder till uppgörelser och konfrontation. Vilka har de vuxna egentligen ansvar för? Och vem 

Klarar av uppgiften att vara vuxen?


SÖTSKOLAN 

– en rysare”, originallibretto till en barnopera.
Musik: Karin Rehnqvist
Premiär, september 1999 på Regionteatern Blekinge–Kronoberg
Regi: Marie Feldtmann

”DIE SCHÖNHEITSFALLE”
Översättning till tyska av: Gisela Gronemeyer
Uppföranden på Mannheim Nationaltheater, 2003
Samt Braunschweig Stadttheater, 2006 och 2007

För 2 sopraner, 1 mezzosopran, en baryton, flöjt, klarinett, trombon, harpa, violin, viola, cello

Synopsis:

”Grisögon! Ballongkinder!

För tjock midja! För tjocka ben!

Nej! Jag vill inte vara tjej!”

Bella, 11 år, vägrar vara sin mammas söta, snälla brudtärna och flyr från bröllopet där mamman ska gifta om sig. I drömmen/fantasin gör hon en resa till en annan värld.

Där möter hon Thorko, en ful, uppblåst gestalt som lockar med henne till Sötskolan. Där ska han och den undersköna grevinnan Mammalia som är 500 år, lära henne hur man blir söt och snäll. Men genom mötet med grevinnans fräcka, frånstötande dotter ”Den fula”, gör Bella en fruktansvärd upptäckt: Alla söta, snälla flickor offras förr eller senare till Vampyren som badar i deras blod.

Hur ska Bella ta sig ur grevinnan Mammalias och Thorkos grepp?
Och vem är egentligen Vampyren?

SÖTSKOLAN handlar om barns utsatthet inför omgivningens eviga snällhetskrav och utseendefixering. Om modet att vara ful och anarkistisk. Om styrka och kraft. 
Och om rätten att få vara både ful och söt.


VARGEN KOMMER

Originallibretto till en opera. 
Musik: Hans Gefors. 
Urpremiär Malmö Musikteater, 1997.
Regi: Lars Rudolfsson

Gästspel på Stockholmsoperan under Kulturhuvudstadsåret
Överföring till SVT 1, dec 1998.

DER WOLF KOMMT
Översättning till tyska av Eberhard Eyser
Uppförande Lübeckoperan, maj 2003

Antal sångare: 4 kvinnor, 4 män
Kör
Orkester

Synopsis:

”Vid hans sida var jag klädd i rustning.

För hans skull lyfte jag mitt svärd.

Nu snärjs jag i deras vädjande händer.

Böjda ryggar tvingar ner min blick.”

Vargen kommer som är fritt baserad på en verklig händelse, är ett opera-drama med mytiska undertoner, förankrat i vår och all tid. I centrum finns ett dilemma: vi ser det onda, men vad är det goda? Våldet trappas lätt upp. En man väljer att bli ond, stark och djärv för att slippa sin mänskliga skörhet och svaghet. Han gör det värsta tänkbara; tar barn som gisslan och hotar att spränga dem i luften. Omvärlden tvingas spela med. Jakten på vargen börjar. Här finns jägarna och bytet, offren och lockbetet. Alla dras med i jakten och väntar spänt på dess utgång. I hjärtat av detta tumult uppstår ett möte. Två människor går ur sina givna roller och berörs av varandra. Den enas desperata drömmar blir en spegel av den andras längtan. Mellan dem uppstår en värld där inget längre är vad det såg ut att vara. Allt är möjligt. Leken börjar och i lekens värld skymtar möjligheten till ett annat liv som vardagen döljer för oss. Men kan en kvinna som ensam förmådde tämja en varg, övertala en hämndlysten omvärld att lägga ner vapnen?