Illustration av Ane Lysebo till "När jorden sjunger"

NÄR JORDEN SJUNGER

– saga för skådespelerska, orkester och publik

 

Uruppförande, Svenska Kammarorkestern, Örebro konserthus, 2004

 

Libretto: Kerstin Perski
Musik: Karin Rehnqvist
Regi: Ivan Ossoinak

 

”Snopet grabben!

Den lilla hjorten är borta. Utplånad. Död.

Jag är ett träd nu. En stum stam.

Fastvuxna rötter. Pansar av bark.”

 

Synopsis:

När jorden sjunger är ett verk för barn och familjepublik, komponerat 2004. Utgångspunkten var att göra ett stycke med härlig orkestermusik och spännande drama, där publiken också får medverka som kör. När det är som mest spännande ombeds de av skådespelerskan att hjälpa till med en ramsa och en enkel sång. Stycket är musikdramatiskt tänkt, så att skådespelerskan hela tiden gestaltar Dafne sceniskt.

 

 

Handling:

När jorden sjunger är berättelsen om hjorten Dafne som förvandlas av sina känslor och blir först ett träd och sedan en människa. Inom henne finns rädslan, ilskan, sorgen och glädjen. Först när Dafne har upplevt och kan rymma dem alla, vågar hon utforska vad det betyder att vara människa. Kanske även kärleken…?

Om NÄR JORDEN SJUNGER:
 

Den mycket fantasifulla orkestersatsen, som är utformad av tonsättaren Karin Rehnqvist, är en fullträff som i högsta grad förstärker och illustrerar författaren Kerstin Perskis texter.

Det uppstår heller inga longörer i pauser mellan text och musik, och orkestersatsen tar aldrig överhanden på bekostnad av talrollen, tvärtom sammansmälter de båda smidigt och smakfullt till en konstnärlig enhet.
(Håkan Edlund i Örebro-Kuriren, 12 okt 2004)

NarJordenSjungerObro
»

start